Welke bijwerkingen ervaren de Covid-vaccin proefpersonen?

Johnson & Johnson heeft zijn Covid-19-vaccinonderzoek onderbroken vanwege een “onverklaarbare ziekte” bij een deelnemer. Dat bevestigde het bedrijf. Zij hebben geen verdere informatie verstrekt over de ontstane ziekte, omdat ze de privacy van de deelnemer willen respecteren.

Ook het UZ Gent zet de studie naar het vaccin stil tot er meer duidelijkheid is. Aan het Gentse onderzoek deed ook een journaliste van De Tijd mee. Zij beschreef haar ervaring met het vaccin een paar maanden geleden in de Belgische krant HLN:

Link naar het hele artikel: KLIK HIER

Het Johnson & Johnson-onderzoek, dat begin volgend jaar resultaten moest opleveren, is een van de vier vaccinonderzoeken in de meest geavanceerde fase 3-fase. De andere lopende onderzoeken worden uitgevoerd door AstraZeneca, Moderna en Pfizer.

AstraZeneca

Eerder stopte AstraZeneca hun onderzoek al 2 keer tijdelijk vanwege bijwerkingen. 2 Proefpersonen ontwikkelden de aandoening Transverse Myelitis. Dit is een acute ontsteking van het ruggenmerg. Transverse Myelitis is een ernstige aandoening die toenemend krachtverlies en gevoelloosheid van de benen veroorzaakt. Daarbij kunnen onwillekeurige bewegingen (spasmen), pijnlijke krampen en prikkelingen of tintelingen in de benen ontstaan. Ook hebben patiënten vaak problemen met plassen en de ontlasting. Als de ontsteking hoog in het ruggenmerg zit, kunnen patiënten klachten krijgen aan de armen en de ademhaling. Soms raken deze patiënten volledig verlamd. In de VS ligt het onderzoek van AZ om deze reden nog steeds stil.

Update oktober 2020: In Brazilië is inmiddels een 28-jarige gezonde persoon overleden die onderdeel uitmaakte van de mensen het Corona-vaccin van AZ testen. Vanwege privacy-overwegingen doen AZ en het Braziliaanse ANVISA geen uitspraken over wat precies voorgevallen is. Wel doen hierover inmiddels geruchten de ronde.

Moderna

Nieuwszender CNBC interviewde een aantal mensen die vrijwillig de Covid-vaccins testen. Eén van hen is de 44-jarige Luke Hutchison. Zijn bijwerkingen na het nemen van de Covid-19 boosterschot bestonden uit koude rillingen en koorts waar hij midden in de nacht van wakker werd.

Dit wordt beaamd door een testpersoon die gelijkaardige klachten ervoer: Na de eerste injectie had de man een aantal dagen lichte koorts. 8 Uur na de 2e prik was hij echter bedlegerig met 38 graden koorts, koude rillingen, bonzende hoofdpijn, kortademigheid en pijn in zijn arm. Hij sliep die nacht nauwelijks en de koorts hield 5 uur aan.

Eén van de andere proefpersonen in de Moderna-studie is een 50-jarige vrouw uit North Carolina. Zij had geen koortsklachten, maar had wel last van hevige migraine. Haar advies is om een dag vrij te nemen na de tweede dosis vanwege de mogelijke bijwerkingen.

Pfizer

Uit het artikel van CNBC: “Hoge koorts, pijn in het lichaam, erge hoofdpijn en uitputting zijn slechts enkele van de symptomen die vijf deelnemers aan twee van de toonaangevende onderzoeken naar coronavirusvaccins zeiden dat ze zich voelden na het ontvangen van de injecties.

Een arts in Baltimore die deelneemt aan de Pfizer-studie, moet zijn 2e dosis nog krijgen. Hoewel hij zegt dat zijn symptomen “erg mild” waren voor de eerste dosis, zou het hem niet verbazen als anderen symptomen ervoeren die ernstiger waren dan een griepprik en zei dat mensen daarop voorbereid moeten zijn. 

Een andere deelnemer lag de hele nacht wakker na het eerste schot van de pijn van de injectie. De boosterinjectie die hij kreeg veroorzaakte meer van diezelfde pijn in zijn arm, gevolgd door intense griepachtige symptomen die hem rond 1 uur ’s nachts troffen. Hij kon die nacht niet slapen zonder een elektrische deken, en schudde zo hard dat het oncontroleerbaar werd en hij gebarsten een deel van zijn tand door ze te klapperen. 

‘Het deed pijn om zelfs maar in mijn laken te liggen,’ zei hij, voordat hij besloot naar een dokter te gaan. 

Ondanks dat alles blijft hij pro-vaccin en zei hij een groot voorstander van de wetenschap te zijn. Als hij het van tevoren had geweten, had hij aanbevolen om de foto op vrijdag te maken, zodat hij in het weekend kon rusten”.

Helen Branswell van Stat News schreef onlangs: “Het is een simpel feit dat sommige vaccins onaangenamer zijn om in te nemen dan andere”.

Moderna en Pfizer erkennen dat hun vaccins o.a. de volgende bijwerkingen kunnen veroorzaken: spierpijn, koude rillingen en hoofdpijn. Deze klachten zijn vergelijkbaar met griepsymptomen of milde Covid-19.

Verschillende vaccinproducenten lieten tijdens de studies hun hoogste doses achterwege na meldingen van ernstigere reacties.

Bronnen: The Guardian, BBC, CNBC, Medicinfo, Statnews

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *