Waar komt de drukte in de ziekenhuizen vandaan?

De beelden op de televisie van ambulances en volledig ingepakte artsen doen vermoeden dat er een enorme, overweldigende Coronagolf in de ziekenhuizen plaats vindt. Wederom wordt, zoals al vaker gebeurde m.b.t. de Corona-feiten, helaas zeer selectief bericht gegeven door de media. Laten we eens iets verder kijken dan wat de media roept. De afgelopen dagen is vooral het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam in het nieuws. Dat is een goed voorbeeld om eens nader te belichten.

Patiënten

Het Maasstad heeft een capaciteit van 600 bedden. De media melden dat er sprake is van 48 patiënten met het etiket “Corona-patiënt”. Dit kan zijn omdat zij erg ziek zijn door Corona, maar ook omdat zij Corona-achtige symptomen vertonen zoals zware griep of een longontsteking, of omdat zij er voor een hele andere reden liggen, maar toevallig positief getest zijn op Corona. Wie zich heeft verdiept in de PCR-testmethode realiseert zich dat deze uitslagen niet erg betrouwbaar zijn.

8% Van de bedden zijn dus bezet door mensen die aan bovenstaande voorwaarden voldoen.

Ziekenhuis-medewerkers

In het Maasstad werken ongeveer 3500 mensen. Hiervan zijn er momenteel 455 afwezig. Dit is voor een groot deel te wijten aan de zeer strenge regels die zijn opgesteld. Met klachten waarmee zij andere jaren gewoon op het werk verschenen, moeten zij nu al thuis blijven. Een kuchje of loopneus is voldoende. Tel daar de mensen bij op die 10 dagen in quarantaine zitten vanwege een positieve PCR-test en het wordt duidelijk dat hier grotendeels kunstmatig een zeer grote schaarste gecreëerd is onder het zorgpersoneel.

Medewerkers worden dus in grote getalen gesommeerd thuis te blijven. Dit betekent een extra belasting voor de collega’s die het werk nu met minder mankracht moeten doen. Daar komt bij dat complete afdelingen van de rest van het ziekenhuis zijn afgesloten. Op die afdelingen zijn zeer strenge, tijdrovende procedures ingevoerd omdat het hier een ziekte uit de “lijst A ziekten” betreft. De voorwaarden om op deze lijst te staan zijn in 2009 gewijzigd en extreem aangescherpt. Voor die tijd was het ondenkbaar geweest dat voor een ziekte met relatief lage ifr zulke tijdrovende protocollen ingesteld zouden worden. Kortom: minder handjes moeten meer werk op een zeer omslachtige, tijdrovende manier verzetten.

Is het nodig om meer mensen aan te nemen, met name voor de IC’s? Of is de huidige capaciteit ondanks de jarenlange bezuinigingen nog op peil? Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), was erg duidelijk hierover tijdens een tv-interview eerder deze maand. Hij verklaarde dat het zonde was om allerlei personeel op te leiden, waar dan vervolgens te weinig werk voor zou zijn. Die medewerkers zouden zich dan volgens hem ‘dood vervelen’. Een opmerkelijke uitspraak. Bekijk het fragment HIER.

Media-berichtgeving

Het is zorgelijk dat de media niet volledig open zijn, maar slechts een gedeelte van de situatie meedelen, waardoor zij een vertekend beeld schetsen. Ik raad iedereen dan ook van harte aan om steeds zelf even de correcte feiten op te zoeken, zodat u alle gegevens overzichtelijk heeft en daar uw eigen, niet door de media aan u opgedrongen, beeld door te vormen.

Bronnen: NIeuwsuur, Wikipedia, Zapruder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *