VIDEO: belangrijke info over mondmaskers

Dr Margarita Griesz-Brison is een neurologe met praktijken in Mülheim (D) en Londen (VK). Zij heeft een video gemaakt, om mensen te informeren over de werking én de risico’s van mondkapjes. Haar uitleg is erg verhelderend en ik kan de video aan iedereen aanraden. Wat komt daarin aan bod:

Overheidsmaatregelen

Dr Griesz-Brison maakt zich zorgen over de adviezen van de overheid. Er zijn altijd al virussen geweest, de ene gevaarlijker dan de andere. Dit virus is vergelijkbaar met een zware griep, maar er worden veel ingrijpendere maatregelen getroffen dan dat we tijdens andere hevige griepjaren zagen. We worden o.a. opgedragen onze handen zeer vaak te desinfecteren, afstand van elkaar te houden en de neus en mond te bedekken. Veelvuldig gebruik van desinfectiegels raadt zij juist af. Ook benadrukt zij dat veel frisse lucht juist erg belangrijk is, net als contact met dierbaren.

“Mensen kunnen wekenlang zonder voedsel, dagen zonder water, maar slechts minutenlang zonder zuurstof en ademhaling leven”.

De neurologe legt uit welke gezondheidsschade een tekort aan zuurstof kan opleveren. Zij vertelt hoe makkelijk is om door het dragen van een masker te weinig zuurstof binnen te krijgen en teveel kooldioxide. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor alle organen, maar zij richt zich specifiek op hersenschade, aangezien dat haar vakgebied is.

Effecten op korte en lange termijn

Directe symptomen van zuurstoftekort zijn: hoofdpijn, sufheid, duizeligheid en concentratiestoornissen. Ook kan een vertraagde reactietijd optreden. Hoe langer je het masker draagt, des te minder last zal je ondervinden. Bij chronisch zuurstoftekort (en door gewenning) verdwijnen de symptomen, maar het zuurstoftekort in de hersenen blijft toenemen. Het gevolg kunnen neuro-degeneratieve ziekten zijn. Deze ziekten uiten zich echter pas jaren later. Als voorbeeld noemt zij het vergeten van een telefoonnummer. Wanneer je dit vandaag overkomt, kan het goed zijn dat dit veroorzaakt is door een storing in je hersenen die 20 jaar geleden is begonnen. Wellicht zien we dus over 10 jaar ernstige klachten, zoals dementie, opduiken die te wijten zijn aan de maskers die nu gedragen worden.

Mondkapjes bij kinderen

Mensen zouden dus niet verplicht moeten worden om mondkapjes te dragen, maar dit enkel uit vrije wil moeten kunnen beslissen. Voor kinderen ligt het nóg gevoeliger: omdat zij nog volop in ontwikkeling zijn, hebben ze veel meer zuurstof nodig. Eerder waarschuwde de Duitse arts Yves Oberndörfer hier al expliciet voor. Gebrek aan zuurstof remt de ontwikkeling van de hersenen en de schade die hierdoor wordt veroorzaakt kan niet worden terug gedraaid. Zuurstoftekort is schadelijk voor elk brein.

Het nut van mondkapjes

Over het nut van mondkapjes ter bescherming tegen virussen is de neurologe kort: Dat is er feitelijk niet. Het virus heeft een grootte van ongeveer 0,08 micrometer. De poriën vak gewone maskers hebben een grootte van 80 tot 500 micrometer. Het virus gaat er dus dwars doorheen.

De link naar de video met de volledige uitleg en Nederlandse vertaling: KLIK HIER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *