Miljoenen privégegevens uit coronasystemen GGD in handen van criminelen

Afgelopen weekend zijn twee personen gearresteerd die worden verdacht van grootscheepse illegale handel in miljoenen adresgegevens, telefoon- en burgerservicenummers, afkomstig uit de coronasystemen van de GGD. Hierdoor is bekend geworden dat er sprake is van een zeer groot veiligheidsprobleem.

Medewerkers van de GGD en andere organisaties die toegang hebben tot de systemen CoronIT of HPzone Light laten zich omkopen door criminelen. Dit gebeurt ondanks het feit dat alle medewerkers een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) dienen aan te leveren en een geheimhoudingsverklaring ondertekenen. Ook worden er steekproefgewijs controles uitgevoerd onder werknemers. De afgelopen tijd zijn er tientallen mensen gecontroleerd en ontslagen, volgens de GGD.

Hoogleraar ICT & Recht Frederik Zuiderveen Borgesius van de Radboud Universiteit verklaart:.”De informatie kan worden misbruikt voor onder andere identiteitsfraude, phishing en stalking. Omdat er ook medische gegevens in de systemen staan is het juist extra belangrijk om dit goed te beschermen”.

Eerdere schandalen

Vorige week onthulde Nieuwsuur ook al een schandaal met betrekking tot het kunnen inzien van gegevens van tienduizenden mensen in de coronasystemen: een datalek bij het commerciële testbedrijf U-Diagnostics. In november vorig jaar meldde het AD dat GGD-medewerkers stiekem in de dossiers van BN’ers gluren. 

Verwacht wordt dat de bereidheid van mensen om zich te laten testen nog verder zal afnemen. Niemand zit er op te wachten dat zijn gegevens in handen van criminelen terecht komen.

Bron: RTL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *