Hoe vol lagen de ziekenhuizen dit jaar écht?

Sinds maart hebben de media het over niks anders dan Corona. In eerste instantie werd dit nog Covid-19 genoemd, maar intussen wordt vrijwel alleen nog maar de veel algemenere term Corona gebruikt, waar heel veel (onschuldige) virussen onder vallen. Vanaf dag 1 hebben de media angst gezaaid met hun doemscenario’s en heftige nieuwsmeldingen. Was dit terecht, of zijn zaken overdreven?

Opnamecijfers

Natuurlijk maakten we al veel vaker een virus-epidemie mee. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de griepepidemie van 2018 en dit met de corona-pandemie van 2020 vergelijken:

NOS laat ons weten: “De griepgolf van 2018 leidde mogelijk tot bijna 10.000 doden, zo’n 16.000 ziekenhuisopnames van (ernstige) griepcomplicaties en 340.000 huisartsbezoeken”. Naar schatting 900.000 mensen werden door het influenzavirus geveld en ondervonden klachten.

Corona leidde tijdens de golf (lees: data t/m 20-09-2020) tot 6.281 doden, 12.000 ziekenhuisopnames. 95.995 Mensen werden positief getest op Corona. De Corona-cijfers liggen dus aanzienlijk lager dan de jaarlijkse griepcijfers.

Daarnaast is er een groot verschil tussen de (900.000) griepgevallen in 2018, waarbij alle mensen klachten van de griep ondervonden en de positief geteste Corona-gevallen (95.995) waarvan 98% géén klachten ondervindt. RIVM maakte een schematische voorstelling van het aantal mensen mét en zonder klachten door Corona. Deze piramide klopt echter niet qua indeling, waardoor een verkeerd beeld ontstaat. De correcte verhoudingen ziet u op de rechter afbeelding:

Minder zieken

Er zijn dus minder zieken dan in andere jaren (zoals ons voorbeeldjaar 2018). Hoe kan het dan dat we dit jaar het idee hebben dat de ziekenhuizen nog nooit eerder zó vol lagen? Daar zijn 2 belangrijke redenen voor:

  • Er is de afgelopen jaren erg veel bezuinigd op de zorg. Hierdoor zijn nu veel minder zorgmedewerkers over. Een ander gevolg is dat er veel IC-bedden wegbezuinigd zijn. Het aantal bedden verminderde (in fases) van 2.200 in 2015 tot 900 begin 2020. Toen de pandemie zich aankondigde, is dit opgeschroefd tot 1.400. Tevens werden 2 noodhospitalen opgericht: één in Rotterdam en één in Maastricht. Beide noodhospitalen zijn nooit in gebruik genomen. Achteraf gezien waren ze gelukkig niet nodig.
  • De media attendeerden ons dagelijks op alle mogelijke manieren op het virus en hielden de actuele situatie nauwgezet bij. Alles draaide dus om Corona. Andere jaren haalde de griep ook wel eens de krant of het journaal, maar dat was in veel mindere mate. De berichten die toen gepubliceerd werden, lazen we misschien niet eens. Als we dat wel hadden gedaan, hadden we gezien dat mensen andere jaren ook op de IC’s belandden en aan de beademing. Dagblad van het Noorden en het AD melden o.a. het volgende:

Manipulatie

Er wordt dit jaar veel vaker over zieken geschreven. In plaats van realistisch nieuws te verstrekken, of opbeurende berichten te verspreiden, kiezen media en RIVM er veelvuldig voor om ons op het verkeerde been te zetten. Ze spiegelen de zaken ernstiger voor dan ze in werkelijkheid zijn. Wanneer je hier op gaat letten, betrap je de media daar zeer regelmatig op. We zagen hier boven al het voorbeeld van de piramide met de indeling op verkeerde schaal. Een ander voorbeeld is een recent bericht over het ziekenhuis in Zwolle. Daar zouden het aantal ziekenhuis-opnames zijn verdubbeld! Dat is nogal wat. Totdat bij het checken van de cijfers blijkt dat er momenteel 0 mensen in hen ziekenhuis liggen:

Bron: Twitter

Nóg een voorbeeld: Toen het aantal besmettingen afnam, besloot het RIVM stilletjes de schaalverdeling aan te passen. Op die manier lijkt het alsof de situatie op het rechtse kaartje veel ernstiger is dan op het linkse. Maar men wordt gewoon op het verkeerde been gezet.

Bronnen: Netwerk Acute Zorg Noordwest, RIVM, AD, Dagblad v/h Noorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *