Het Zweedse succes

In het begin van de pandemie hoorden we doemverhalen over Zweden. Daar ging men niet in lockdown en werden geen andere drastische maatregelen ingevoerd. Nu is het al een hele tijd stil in de berichtgeving. Wij vroegen ons af: Hoe heeft Zweden het tijdens de eerste golf gedaan en hoe doen zij het nu? (Tijdens de 2e golf, of liever: rimpeling)

Zweden blijkt het zeker niet slechter te doen dan andere landen in Europa. Op bovenstaande plaatjes staat het volgend afgebeeld (v.l.n.r.):

  • In Zweden stierven weliswaar mensen door Covid-19, of met klachten die ook bij Covid-19 voorkomen, waardoor deze meegeteld zijn als Covid-doden, maar: het totale aantal gestorven mensen tussen januari en juli ligt niet hoger dan in de voorgaande jaren. Dat is verrassend!
  • Spanje, Frankrijk en Engeland hadden een strenge lockdown, omdat zij hiermee de druk op de zorg wilden belasten. Ze gingen er van uit dat de maatregelen de curve minder steil zouden maken. Het tegendeel bleek het geval: In Zweden, waar geen strenge maatregelen waren ingevoerd, was de curve het vlakst.
  • Ook nu gaat het goed met Zweden. Het aantal besmettingen ligt lager dan in de meeste Europese landen momenteel.

Veel mensen denken dat Zweden niet vergelijkbaar is met Nederland of België, omdat het land veel groter is. De 10 miljoen inwoners hebben dus veel meer ruimte. In de realiteit blijkt het verschil tussen de landen echter niet zo groot te zijn, omdat het overgrote deel van de Zweden in de steden woont, dicht bij elkaar.

In deze korte, interessante video zie je hoe het nu met Zweden gaat: KLIK HIER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *