Het griepvaccin: Vooral de huisarts heeft er baat bij.

Ieder jaar raden artsen hun patiënten het griepvaccin aan. Maar hoe objectief is dat advies?

Eén vaccinatie levert 1,5 euro meer op dan een ingewikkeld consult, terwijl het routinewerk is en niet meer dan 2 tot 3 minuten minuten tijd kost. Vaccineren tegen een seizoensgriep levert dus al snel genoeg op om de wintersportvakantie van te betalen. Ten tijde van de Mexicaanse griep liep het totale bedrag zelfs op tot gemiddeld 10.000 euro

Effectiviteit en veiligheid

Erg effectief is de griepprik niet. In de meeste griepseizoenen is er zelfs sprake van een mismatch van de influenza-stammen met het vaccin, waardoor de effectiviteit slechts tussen de 20% en 40% is. Als patiënt schiet je er dus niet erg veel mee op.

Het is dus niet zozeer de patiënt, maar vooral de huisarts die er beter van wordt onder het mom van ‘Baadt het niet, dan schaadt het niet’. Dit laatste is echter lang niet altijd het geval. Dat bleek wel na de inentingen tegen de Mexicaanse Griep: Maar liefst 3754 mensen meldden bijwerkingen door het Mexicaanse griepvaccin, waarvan 137 als ernstig zijn bestempeld. Circa tien kinderen kregen de ongeneeslijke aandoening narcolepsie. Schrijnend is dat Farmaceut GSK vooraf al zeer goed op de hoogte was over de opvallend veel ernstige bijwerkingen, maar deze bewust heeft achter gehouden.

Hoe zit dat met het jaarlijkse griepvaccin?

Diverse onderzoeken tonen aan dat mensen na de griepvaccinatie een verhoogde kans hebben op virale long en respiratoire infecties. Dit zou o.a. kunnen verklaren waarom de landen waar procentueel de meeste ouderen de griepprik nemen, ook de hoogste Covid-19 sterftecijfers hebben. Terwijl de griepprik in het gunstigste geval dus 40% bescherming biedt tegen de griep, verhoogt het tegelijk het risico op longaandoeningen.

Links naar een aantal van deze onderzoeken:

  1. Influenza vaccination and respiratory virus interference among Department of Defense personnel during the 2017-2018 influenza season: klik hier.
  2. Association between the 2008–09 Seasonal Influenza Vaccine and Pandemic H1N1 Illness during Spring–Summer 2009: Four Observational Studies from Canada: klik hier.
  3. Increased Risk of Noninfluenza Respiratory Virus Infections Associated With Receipt of Inactivated Influenza Vaccine: klik hier.
  4. Vaccine Effectiveness Against Laboratory-confirmed Influenza in Healthy Young Children: A Case–Control Study: klik hier.
  5. A Double-Inactivated Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus Vaccine Provides Incomplete Protection in Mice and Induces Increased Eosinophilic Proinflammatory Pulmonary Response upon Challenge: klik hier.

Bronnen: NTVG, Trouw, ZorgNu, Children’s Health Defence, BMJ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *