Ervaringen van mensen die zich al lieten vaccineren

De afgelopen dagen krijgen we steeds meer vragen binnen over het (Pfizer)-vaccin tegen Covid-19. Daaruit blijkt dat mensen zich niet volledig geïnformeerd voelen. En dat is jammer, want zonder volledige info kan je moeilijk beslissen of je je wél of niet wilt laten inenten. Gelukkig is er nu, na een paar weken vaccineren in veel verschillende landen, al veel meer bekend. Over de positieve kant van vaccineren is de overheid duidelijk: het vergroot de kans dat je minder last hebt van klachten wanneer je Corona krijgt. We richten ons in dit artikel dan ook alleen op de vragen die het meest gesteld werden:

  1. Is al precies bekend hoe goed het vaccin werkt en hoe veilig het is?

Kort gezegd: nee. Het is nog onduidelijk hoelang het vaccin bescherming biedt (het is maar een paar maanden getest) en of het voorkomt dat je andere mensen kan besmetten wanneer je geïnfecteerd bent. Marion Koopmans bevestigde dit recent nog eens op twitter. Ook is weinig tot niets bekend over het effect van het vaccin op kinderen en ouderen, de mogelijke reactie tussen het vaccin met medicijnen die mensen innemen, of wat er gebeurt wanneer verschillende vaccins na elkaar genomen worden.

Omdat het Pfizer / BioNTech vaccin zeer kort is getest, heeft het slechts een voorwaardelijke vergunning van de EMA ontvangen. Het is belangrijk om te weten dat veel (nu nog onbekende gegevens) in de periode tussen nu en december 2023 aan de EMA moeten worden aangeleverd. Alles hierover is te vinden in het “Document voorlopige goedkeuring” van de EMA.

2. Wat zijn de ervaringen van mensen die inmiddels gevaccineerd zijn?

Voordat je op vakantie gaat, is het gebruikelijk dat je even de reviews leest van gasten die de accommodatie al bezocht hebben waar jij graag naartoe wilt gaan. Het is dus logisch, dat mensen ook graag de verhalen willen lezen van mensen die reeds ingeënt zijn. Dit kan zijn om je te helpen bij het maken van de keuze óf je je wilt laten vaccineren, maar ook om je voor te bereiden op mogelijke bijwerkingen wanneer je al besloten hebt dat je de prik wilt.

Inmiddels zijn veel getuigenissen verzameld, veelal van zorgmedewerkers en ouderen die zich (als eersten) lieten vaccineren. We geven je hierbij een paar links, zodat je er zelf rustig door kunt scrollen. Let op: het betreft zowel reviews over het Pfizer, als het Moderna vaccin. In veel gevallen staat het er duidelijk bij vermeld.

Allereerst de link naar het YouTube filmpje waarin een perfect gezonde vrouw uit Louisiana toont hoe schokkerig haar lichaam reageert sinds zij gevaccineerd is. Dit is een gevolg van neurologische schade. Meerdere gevallen zijn inmiddels gemeld:

Link naar dame met neurologische bijwerkingen na vaccinatie (klik) Hopelijk laat YT de video voorlopig staan.

Dan is er inmiddels een website aangemaakt waarop heel veel ervaringen staan van mensen die zich al hebben laten vaccineren. De site oogt een beetje rommelig, maar het biedt een schat aan informatie. Het is zeker de moeite waard om hier doorheen te lezen:

Link naar de compilatie van getuigenissen (klik)

Ten slotte zijn er nog de berichten over mensen in rusthuizen/woonzorgcentra die nu allemaal gevaccineerd worden. In een aantal gevallen bleken zij een paar dagen na de prik Corona te hebben gekregen. Daarover hebben we een apart artikel aangemaakt. Dat vind je hier: Senioren krijgen Corona na vaccinatie.

3. Is er al een vaccin- bijsluiter beschikbaar?

Ja, die is er zeker. Dat wil zeggen: we hebben de Britse versie voor je gevonden. Het is raadzaam om die even rustig door te lezen voordat je je laat vaccineren. Een aantal belangrijke punten zijn geel gearceerd. In de bijsluiter staat onder andere de volgende informatie:

  • Er is nog niks bekend over de werking en veiligheid bij kinderen onder de 16 jaar.
  • Iedereen die al eens allergisch bleek te zijn voor een vaccin, medicijn of bepaalde voeding mag dit vaccin niet nemen.
  • Er is geen data beschikbaar over personen die eerder al een ander Covid-19 vaccin hebben gehad.
  • Er is niet voldoende bekend over het vaccin bij zwangere vrouwen. Vaccinatie wordt bij hen niet aangeraden.
  • Het vaccin mag niet gegeven worden aan vrouwen die borstvoeding geven.
  • Het is onbekend of het vaccin effect heeft op de vruchtbaarheid (!)

Link naar de bijsluiter van het vaccin (klik)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *